Smycken inom vården

Vad får jag använda?

Olika landsting och vårdföretag ger inte sällan olika svar. Du måste därför alltid kontakta din arbetsgivare för att se vad som gäller för just dig. Som exempel kommer jag nu skriva om ett antal regioner och deras policys.

Region Östergötland har en standard som finns tillgänglig på deras hemsida. Man får ha på sig ett halsband om det inte täcker det så kallade arbetsfältet. Piercing och örhängen är även godkända så länge de inte täcker arbetsfältet. De förbehåller sig dock rätten för att vissa vårdföretag har sina egna regler. Det handlar i de allra flesta fallen om hygien ifall just ditt sjukhus inte vill att deras anställda använder några smycken. Det finns dock inget nationellt förbud som förhindrar en person som arbetar inom vården att bära exempelvis örhängen (förutsatt att såret är läkt). Givetvis finns det dock en risk med att bära något som inte är läkt, både för patienten och den som bär det. Är man i färd med att skaffa ett örhänge bör man därför rådgöra med sin chef för att se vilka möjligheter som finns.

Landstinget i Västernorrland tillämpar en lite annorlunda praxis. De vill inte att någon anställd bär någon form av armband. Dessa samlar nämligen ofta på sig bakterier som inte bör komma i närheten av en patient. Ett armband kan täcka arbetsfältet förhindra en god handhygien. Halsband är dock godkänt att bära så länge det inte täcker arbetsfältet. Samma princip gäller för örhängen. Personen som bär örhänget måste emellertid ha ett läkt sår. Det ges ingen information om huruvida man får skaffa en piercing när man är anställd. Det framkommer dock på deras hemsida att man i sådant fall får kontakta sin arbetsledare, för att eventuellt komma fram till en gemensam lösning.

Återförsäljare av smycken inom vården

Apoteket har ett relativt stort utbud av smycken som är hudvänliga och anpassade för kontaktallergi. De allra flesta produkterna inom den här kategorin är framtagna i samråd med läkare. Produkterna levereras även i en allergianpassad förpackning. Exempel på produkter i deras utbud är örhängen, halsband och ringar. Materialen består bland annat av medicinskt plast som är utformat för den som har känslig hud eller nickelallergi. Det finns även örhängen som är producerade av medicinskt titan. Även detta material är anpassat för dig som kommer i kontakt med personer som har ett ett nedsatt immunförsvar.

Smycken-inom-vården

Även Guldfynd har ett utbud av specialutformade smycken. Det finns bland annat en rad olika örhängen i titan producerade av Blomdahl. Stenarna som pryder många av örhängena är ofärgade. Vissa örhängen har en ytbeläggning i guldfärg som inte berör huden. Det finns även ett utbud av ringar i titan från Schalins. Dessa ringar går även att modifiera med en gravyr. Slutligen bör det nämnas att Guldfynd har några egenproducerade produkter i titan. För tillfället verkar det finns både ringar och örhängen.

Övrig information

Vårdhandboken

Enligt Vårdhandboken får man inte använda någon form av armband. Som jag tidigare skrivit i den här artikeln utgör alla former av armband en infektionsrisk. Infektionsrisken gäller dock kanske främst för långa och konstgjorda naglar. Dessa är omöjliga att hålla tillräckligt rena för en steril miljö. Det finns alltså ingen möjlighet till att upprätthålla handdesinfektionen om inte detta följs. Smittämnen kan nämligen fastna på materialet och de försvinner inte när man utför de rutinmässiga hygienrutinerna.

De nämner även att örhängen och piercingar får bäras så länge såren är läkta. Detta med anledning av att ett läkt hål inte bär på någon risk för patienterna. Det är främst genom händerna som en smitta kan få spridning ifall hålet inte är läkt. Just av den här anledningen är alltså piercingar som inte är läkta en riskfaktor på arbetsplatsen.

Smycken och allergier

Det är inte alltid tal om en allergi när huden reagerar negativt på ett smycke. Detta gäller för alla olika metaller som man kan tänkas ha en allergi emot. Det finns något som kallas för Urticaria, som ofta är orsaken till dessa åkommor. Det är en form av nässelutslag som kan ge röda och svullna utslag på huden. Man estimerar att 20% av alla människor någon gång i sitt liv får problem med Urticaria. Symptomen av Urticaria är övergående men kan uppfattas som obehagliga. Ett utbrott på huden sker ofta väldigt fort och dess symptom kan hålla i sig upp till 48 timmar. I vanliga fall går det dock över efter några timmar. Symptomen liknar ofta en allergi, vilket gör att många drar slutsatsen av att så är fallet.

Urticaria och symptomen varar dock sällan mer än 2 månader. Endast en tredjedel av fallen varar längre än 2 månader. I de allra flesta fallen kan man identifiera varför man får dessa nässelutslag. Några potentiella orsaker kan vara värme eller mekanisk påverkan.

Mekanisk påverkan

Det finns något som kallas för dermografism som är sammankopplat med fysisk urticaria. En del människor är mycket känsliga mot detta. Det kan exempelvis vara tillräckligt att man nuddar ett föremål för att få ett utbrott. Det finns exempel på människor som fått en plötslig reaktion av detta efter att ha burit örhängen under flera år. Örhängena de burit har inte då heller innehållit nickel eller annat material som är känt för att utlösa allergiska reaktioner. En annan faktor som kan utlösa en reaktion är svett. Symptomen som efterföljer inkluderar svår klåda. Detta kan uppkomma om man exempelvis har ett örhänge som sitter hårt åt. Samma örhänge är då ofta stort och har kontakt med nästan hela örat.

Rengöringsmedel

Det finns även kontakteksem som inte är av allergisk natur. Detta kan exempelvis vara ett problem inom vården när man använder olika typer av lösningsmedel. Diskning och blötstädning görs ofta med medel som innehåller starka kemikalier. Tar man inte av sig sina smycken när man utför detta arbete kan dessa kemikalier fastna. Ett råd är därför att ta av sig det man bär på sina handleder/fingrar när man städar.

Sammanfattning

I den här artikeln har jag redogjort för några av de faktorer som påverkar de smycken man kan ha inom vården. Det verkar finns en annorlunda praxis för de olika regionerna. Sammanfattningsvis kan man dock konstatera att örhängen är mer lämpligt än exempelvis armband. Det är även svårt att hitta en återförsäljare av smycken som endast riktar sig mot de som arbetar inom vården. Många återförsäljare har dock specialanpassade produkter som är mer lämpliga för det här ändamålet. Slutligen bör det nämnas att man bör konsultera sin chef för att vara helt säker på de regler som gäller på just din arbetsplats.

Kommentera