Sälja smycken hos en Pantbank (Guide)

Hur fungerar det?

Grundläggande information

Det primära är att objektet du vill sälja har ett värde. En pantbank godtar egentligen alla smycken som har ett värde. Efter värderingen kommer ni överens om ett pris. Det finns ofta ett visst utrymme för en prisförhandling. Priset kallas även för ett lån, eftersom att man kan få tillbaka det man pantsatt i utbyte mot de pengar man fått. Vill man köpa tillbaka sitt smycke tillkommer det i de allra flesta fallen också ränta. Du kan få tillbaka ditt objekt under en viss tidsperiod, ofta handlar det om mellan 1 och 4 månader. Detta är något ni gemensamt kommer överens om när ni fyller i kontraktet. Som privatperson behöver man inte gå igenom en kreditupplysning eller dylikt när man lånar. Värdet för ditt objekt är den enda garant som behövs för att du ska få låna pengar.

Hur mycket pengar kan jag få?

Detta varierar beroende på värdet av ditt objekt och vilken Pantbank du besöker. Det brukar finnas ett visst förhandlingsutrymme när du får ditt objekt värderat. I övrigt tillkommer det i de allra flesta fallen en administrationsavgift för att genomföra lånet. Det handlar ofta om en summa på mellan 50 och 100 kronor. Efter att ni skrivit på kontraktet får du pengarna direkt i handen eller insatt på ditt konto. Detta är alltså ett förutsättningslöst lån eftersom att du aldrig kan bli skyldig pengar. Du kan bara förlora ditt objekt om du inte löser in det.

Det bör även tilläggas att det ofta inte finns någon övre gräns för hur mycket du kan få. Det är fullt möjligt att lämna in exempelvis dyra klockor som har ett värde om 50 000 kronor eller mer.

Vilken pantbank ska jag välja?

Att göra en grundlig research är viktigt för den som avser att sälja smycken hos en Pantbank. Här nedan presenteras två med lång branscherfarenhet.

sälja-smycken-pantbank

Sefina

Sefina bedriver en verksamhet med hög transparens. På deras webbplats kan du exempelvis se deras priser för guld. Du kan även ta del av hur de värderar objekt. Det smidigaste med deras webbplats är att du kan göra en förutsättningslös värdering online. Detta kan du göra genom blanketten på deras hemsida, eller chatta med en av deras medarbetare i realtid. De svarar i regel inom några minuter under kontorstider. Fyller du i en blankett med samtliga uppgifter om ditt objekt kan du däremot räkna med svar inom 24 timmar.

Du har även möjligheten till att besöka deras fysiska butiker. De finns representerade på en rad olika orter. I Stockholm har de fysiska butiker på sex olika platser. De har även butiker i Göteborg, Malmö, Lund, Uppsala, Helsingborg, Södertälje, Norrköping, Borås, Västerås, Örebro, Gävle och Södertälje.

Blir du kund hos Sefina får du också en inloggning till deras webbplats. På din inloggning kan du se termerna för ditt lån. Du behöver alltså inte ringa eller kontakta Sefina ifall du glömt vad ni kommit överens om.

Pantbanken i Sverige

Pantbanken i Sverige har mer än 150 års erfarenhet. De har fysiska butiker, e-handelsbutiker och en auktionsplats. I likhet med Sefina har de en transparent webbsida där man kan få svar på sina frågor. De har även uppdaterade guldpriser på startsidan. Det verkar dock inte som att de erbjuder värdering direkt på webbplatsen. Man kan däremot ringa en av deras fysiska butiker för att få en preliminär värdering. De erbjuder dock alltid en kostnadsfri värdering. För att kunna få så mycket som möjligt för ditt objekt bör du ta med värdeintyg. Det är inte alltid man sparar dessa handlingar. Har du dock något som kan styrka värdet på ditt smycke är det fördelaktigt för det pris du kan få.

Du kan besöka deras fysiska butiker på en rad olika orter i Sverige och Finland. I Stockholm har de butiker på 7 olika platser. I Göteborg och Malmö har de sammanlagt fyra butiker. De har även en butiker på följande orter: Kristianstad, Västerås, Uppsala, Umeå, Östersund, Eskilstuna och Helsingborg.

Slutligen bör det tilläggas att de ger exempel på den ränta du får med ett lån (ifall du eventuellt vill få tillbaka det objekt du sålt). Säljer du ett objekt för 6 000 kronor tillkommer en ränta om 200 kronor per månad. Du kan läsa mer om låneräntorna här.

Vad händer om jag inte löser in mitt objekt?

Väljer du att inte lösa in ditt objekt kommer Pantbanken att lägga ut det för försäljning. Vanligtvis blir man dock påmind 1 eller 2 gånger om att lånet är på väg att gå ut. Du blir dock inte skyldig pengar om ditt smycke sedan säljs med förlust, d.v.s ett belopp som är lägre än det du fick. Skulle du ändra dig finns det ofta en möjlighet till att behålla objektet. Exempelvis kanske du vill ha tillbaka din klocka. Du har dock spenderat en del av pengarna du fick, och du kan således inte lösa in din klocka. Du får då möjligheten till att amortera av ditt lån innan du får tillbaka armbandet. Detta är dock sällan en bra idé eftersom det tillkommer räntebetalningar under hela perioden.

Andra alternativ

Det finns en del andra nämnvärda alternativ. Detta gäller främst för dig som avser att sälja guldsmycken. Det finns då ett antal olika guldsmeder du kan vända dig till. Ett exempel är Guldkedjespecialisten som har två fysiska butiker i Stockholmsregionen. De köper in guld direkt i sina butiker under förevändningen att man som kund kan legitimera sig. Ett annat alternativ är att sälja sitt guld på auktion. Det kräver dock att guldet kan identifieras genom sin design, eller att det kommer ifrån en välrenommerad guldsmed. Ett exempel på en auktionsfirma är Kaplans. De har både klassiska klubbauktioner så väl som moderna auktioner som avgörs på nätet.

Sammanfattning

Det är avslutningsvis svårt att avgöra vart man ska sälja sina smycken. En Pantbank passar den som vill få betalt direkt. Vill man försöka maximera värdet bör man kanske prova en auktionsmarknadsplats. Ett tips är att prova de olika webbsidorna jag länkat till i artikeln. De erbjuder relativt liknande villkor, men deras användarupplevelse skiljer sig oftast åt. Du kan även googla för att få ett bättre grepp om hur mycket ditt objekt bör vara värt. Detta ger dig ett betydligt bättre utgångsläge om du vill förhandla om priset. Du får också en bättre insikt om vad som är ett bra respektive dåligt pris, vilket givetvis är något som ökar dina chanser att göra en bra affär.

Kommentera