Köpa smycken på Pantbank (Guide)

Besöka en fysisk butik

Det finns en rad olika Pantbanker i Sverige. Personligen har jag handlat på Sefina i Stockholm. Sefina bedriver verksamhet på ett tiotal olika orter runtom i landet. De har även en e-handelsbutik. Jag var främst intresserad av ett smycke i guld, helst ett armband. Sefina hade ett relativt stort utbud av dessa produkter i deras e-handelsbutik. Jag såg många intressanta objekt, även om jag inte hittade något som helt föll mig i smaken. Jag läste om deras goda recensioner i olika sociala medier och bestämde mig därför för att besöka en av deras fysiska butiker.

Pantbankerna är lite speciella att besöka. Det går inte att jämföra deras butiksupplevelse med exempelvis Guldfynd. Man måste nämligen ringa på en klocka för att ens få gå in i butiken. När jag besökte deras butik i Stockholm var det endast en person som arbetade i butiken. Hon satt bakom en disk som var omringad av säkerhetsglas. Deras säkerhetsrutiner är med andra ord rigorösa på grund av rånrisken. Jag frågade om det var möjligt att få se några guldarmband. Personen bakom disken tog fram tre olika armband, varav ett föll mig i smaken. Min begränsade kunskap om guldarmband gjorde sig dock påmind. Hur kunde jag veta hur många karat detta armband bestod av? Personen bakom disken förklarade på ett pedagogiskt sätt hur man värderar mängden karat. Hon visade även ett märke för guldets karat på det specifika armband jag var intresserad av. I efterhand kom jag dock på att detta inte behöver vara en garant för dess egentliga karat 🙂

Köpprocessen

Svaret jag fick gjorde mig tillräckligt övertygad om att armbandet hade ett värde som mer eller mindre överensstämde med dess pris. Det armband som jag nu ville köpa kostade 2 699 svenska kronor. Jag jämförde dess pris med armband jag tidigare kollat på som inte var begagnade. Efter lite tänkande kom jag fram till att priset var rimligt. Jag bestämde mig helt enkelt för att slå till. Själva köpprocessen var inte särskilt avancerad. Efter att jag betalat fick jag armbandet genom den lilla lucka som separerade mig och personen som arbetade i butiken. Armbandet som jag köpte hade alltså tillhört en annan person som lämnat in det i utbyte mot pengar. Samma person hade efter tidsfristen gått ut inte löst in sitt guldarmband. Jag vet dock inte hur länge det hade funnits i butiken. Jag hade inte heller sett det i deras e-handelsbutik.

Handla i e-handelsbutik

Den som avser köpa smycken på Pantbank kan även göra det på nätet. Här nedan listar jag två olika e-handelsbutiker för detta ändamål.

Sefina har en stor e-handelsbutik som är enkel att använda. Du kan handla där på samma sätt som i andra e-handelsbutiker. De objekt som listas på webbplatsen är dock i regel alltid begagnande (vilket du säkert redan är medveten om). Butiken erbjuder en rad olika betalningsalternativ. Du kan exempelvis betala med kreditkort eller faktura via Klarna. De objekt du eventuellt köper skickas alltid i ett rekommenderat brev. Som kund har man alltid rätt till 2 veckors öppet köp enligt distansavtalslagen. Man behöver således inte vara orolig över skicket på det man köper. Du kan exempelvis köpa ett guldhalsband som är i perfekt skick, men som du i ett senare skede kommer på att du inte vill behålla. Du har då rätt till att skicka tillbaka varan inom 2 veckor.

Pantbanken i Sverige har både auktionsplats och e-handelsbutik. Det finns ett antal regler att förhålla sig till vad gäller deras auktionsverksamhet. För att lägga bud måste du minst vara 18 år gammal och kunna legitimera dig med Bank ID. Om du vinner en auktion skall du erlägga betalning inom 5 dagar. Det tillkommer vidare 15 % i provision på alla vinnande bud. Har du exempelvis vunnit ett bud på 100 kronor får du således lägga till 15 kronor i provisionsavgift. Detta är de viktigaste reglerna som en budgivare bör vara medveten om. I övrigt kan man även använda deras e-handelsbutik. Den fungerar som de flesta andra i sitt slag. Du är skyddad av distansavtalslagen och du har ett antal olika alternativ vad gäller betalningsmetoder. Ifall du väljer delbetalning kommer du behöva acceptera de villkor som stipuleras av PayEx.

Andra alternativ

Det finns flera e-handelsbutiker som erbjuder objekt som en gång blivit pantsatta. I övrigt kan det tilläggas att Pantbanken i Sverige, som jag beskrivit ovan, har ett antal olika fysiska butiker i Sverige. De finns bland annat representerade i landets tre största städer. De har även fysiska butiker i Uppsala, Umeå, Kristianstad, Helsingborg, Eskilstuna, Östersund och Västerås.

Vad är en pantbank?

Som privatperson kan man lämna in ett objekt till en Pantbank för värdering. Ifall man är nöjd med värderingen kan man välja att skriva ett avtal. Detta ger banken möjlighet till att sälja ditt objekt om du inte löser in det i tid. Tidsrymden brukar vara någonstans mellan en och fyra månader. Under den här perioden har du möjligheten till att få tillbaka ditt objekt. Privatpersonen får ofta direkt en betalning för sitt objekt efter att denne skrivit på avtalet. Ifall denne ångrar sig finns möjligheten till att betala tillbaka pengarna (i regel tillkommer ränta) för att få tillbaka objektet. Det finns en standard för hur villkoren i avtalet skall stipuleras. Du kan läsa mer om detta här.

Du som besöker denna sidan gör det dock med stor sannolikhet som konsument. De objekt du är intresserad av har således någon lämnat in, utan att ha hämtat tillbaka inom avtalets tidsrymd.

Sammanfattning

Detta är en artikel med råd till dig som avser köpa smycken på Pantbank. Det är svårt att säga exakt hur mycket man kan tjäna på att köpa begagnade objekt. Många företag marknadsför sig med sina låga priser. Jag tror dock att man får göra en bedömning för varje enskilt objekt. Man får ha i åtanke att den person som en gång pantsatt något, exempelvis ett guldarmband, gör det för att snabbt få in pengar. De kan då vara villiga att acceptera ett lägre pris för att snabbt göra en affär. Det tillkommer efter detta ett påslag för att mellanhanden ska kunna tjäna pengar. Därefter sätts ett pris som senare erbjuds till kund. I regel ska alltså slutpriset vara lägre än de pris som finns tillgängligt hos exempelvis Guldfynd.

Har man för avsikt att ytterligare pressa priserna kan man försöka använda auktionshandeln jag beskrivit ovan. Jag har dock ingen erfarenhet av hur slutpriserna står sig i förhållande till e-handelsbutikernas priser.

Kommentera