Guide till att köpa smycken på Amazon

Dagens informationssamhälle har gett oss möjligheten till att handla det mesta på nätet. Amazon är en säker marknadsplats där man kan hitta allt mellan himmel och jord. I dagsläget har de ingen e-handel i Sverige (även om det med stor sannolikhet kommer lanseras inom 1-2 år). Vi svenskar får än så länge nöja oss med deras tyska filial. Där blir vi erbjudna skattefri handel vid köp över 29 euro. Man har även möjlighet till att byta webbplatsspråk till engelska. Det finns dock ett antal faktorer att ha i åtanke när man letar efter dyra saker på deras plattform. Man bör bland annat läsa igenom säljarens återlämningsvillkor, säljarens recensioner och recensioner för det smycke du är intresserad av.

Jämföra priser

Det finns en hel del återförsäljare av smycken på Amazon. Många erbjuder snarlika priser för samma produkter. Du kan med enkelhet använda deras sökfunktion för att hitta det lägsta priset. I regel finns det alltid några kronor att spara med tanke på den stora mängden återförsäljare.

Hur du kontrollerar kvalitet

Var noga med att läsa produktbeskrivningen på det du avser köpa. Du kan hitta produktbeskrivningen alldeles bredvid fotot av smycket. En korrekt beskrivning ska innehålla storlek, vikt och material. Du ska också kunna utläsa huruvida produkten säljs separat eller med andra produkter. Det finns vidare en länk i botten av produktbeskrivningen som tar dig till en mer utförlig beskrivning. Där kan du bland annat ta reda på mer om produktens material, och vart det kommer ifrån. Om du exempelvis kollar på en produkt av vitt guld, skall du kunna utläsa i beskrivningen hur många karat den består av. Det finns även information om färg, vikt och form.

Ett av de största problemen är emellertid hur man kan avgöra produktens äkthet. Det är givetvis av största vikt att kunna försäkra sig om att man köper något som är vad det utger sig för att vara. Amazon har dock policys och krav för de återförsäljare som finns på plattformen. De har exempelvis ett begränsat antal återförsäljare som får sälja smycken. De återförsäljare som finns på plattformen har blivit certifierade. Vanligtvis måste en återförsäljare ha varit verksam i minst ett år för att kunna bli certifierad. De måste även uppfylla ett antal krav gällande deras bakgrund som företagare. Slutligen bör det nämnas att återförsäljarna måste följa en kvalitetsnorm. Det är exempelvis förbjudet att sälja kopior.

Kontrollera recensioner

Du bör läsa recensionerna för den produkt du är intresserad av, helst hos mer än en återförsäljare. Den som avser att köpa smycken på Amazon kan inte fysiskt känna på en produkt. Det är således andras erfarenheter du kan förlita dig på. Välj alltid en produkt och återförsäljare med goda recensioner. Tips, alla produkter och återförsäljare har i princip några negativa kommentarer. Det är helheten som du ska basera ditt beslut på.

Populära produkter för män och kvinnor

Det finns egentligen allt som man kan tänkas vilja köpa. Armband, halsband, örhängen i en rad olika material.

Finns som halsband och örhängen.

Halsband med olika färger och material.

Diverse olika ringar för män.

Returpolicy

Det är av stor vikt att förstå hur returpolicyn skiljer sig åt. Amazon har nämligen en standard som varierar beroende på produkttyp. Du måste själv läsa om detta för den specifika produkt du avser köpa. Om din produkt kostar över ett visst intervall (som tenderar att förändras), skall man skicka tillbaka den med ett giltigt kolli-id. Produkten måste även lämnas tillbaka i samma form den mottogs i (exempelvis i ett skrin). Saknas något av tillbehören till produkten kommer återförsäljaren inte godta din retur.

Bästsäljare

Vet du inte vad du vill köpa? Du kan leta efter så kallade ”best sellers” för att försäkra dig om att du får det bästa priset. En sådan produkt försäkrar dig även om att de som redan köpt den är mycket nöjda med sitt köp. Du kan själv utforska plattformen för att se vad som är listat som ”best seller” inom kategorin för smycken. Du kan även leta efter specifika produkter, exempelvis armband.

Ett annat tips är att titta på återförsäljarnas eventuella prisreduktioner vid högtider. Under juletider finns det i regel många tillfällen till att fynda. Även mindre ”högtider” brukar erbjuda billigare priser, exempelvis mors dag och alla hjärtans dag.

Sammanfattning

Min förhoppning är att denna guide ger dig mer trygghet vid ett eventuellt köp. Det tåls att nämnas igen att Amazon är en fantastisk marknadsplats för det allra mesta, och smycken är definitivt inget undantag. Du kan försäkra dig om att köpa något till det bästa priset och samtidigt få det levererat till din adress. Ett sista tips för dig som vill prova deras marknadsplats är att köpa en billig produkt med goda recensioner. Det är ett bra sätt för att testa köpprocessen utan att ta några större risker. Du kan även välja en återförsäljare, vars dyrare produkter du egentligen är intresserad av. På så sätt tar du två flugor i en smäll. Lycka till!

Övrig information

När kommer Amazon till Sverige?

Detta är den stora frågan som många söker ett svar på. Breakit har rapporterat om deras etablering i Sverige. De har bland annat byggt tre datacenters i olika delar av landet. Det var i anslutning till dessa investeringar som många trodde att e-handeln var på gång till Sverige. Under en presskonferens 2018 förkunnade dock Amazon att det enbart handlade om datacenters. Samtidigt har deras dotterbolag fått in miljardbelopp under samma år. Dotterbolaget har även i skrivande stund mer än 50 anställda.

När e-handeln kommer till Sverige kommer våran egna nätshopping bli enklare. Vi kommer kunna beställa produkter med kortare leveranstid. Vi kommer förmodligen också kunna ta enklare beslut gällande vad vi bör köpa. Det kommer nämligen med stor sannolikhet ske en explosionsartad ökning av recensioner på svenska.

Logistiska problem

En bidragande faktor till fördröjningen av e-handelsetableringen skulle kunna var de logistiska problem som Sverige representerar. Som bekant har våran postorderhandel under en lång tid präglats av problem. De allra flesta har erfarenhet av att beställa något som senare försvunnit. Många av dessa problem kan nog härledas till PostNord. Tidningen Resumé är en av många medier som hänvisat till detta som orsaken till den försenade etableringen. Samma rykten gör gällande att en lansering kommer ske kring Black Friday 2019. Ifall detta blir verklighet kan vi räkna med en svensk e-handel i oktober eller november.

Kommentera