Bästa sätten att sälja smycken (lista)

Det finns ett antal tillvägagångssätt för att sälja sina dyrbara ägodelar. Består smyckena helt, eller delvis av guld, får man tänka till lite extra. Det finns en stor marknad för dessa objekt. Tyvärr präglas den här marknaden av många oärliga aktörer. Det första du bör göra som privatperson är att kontrollera värdet på ditt objekt. Detta kan du göra i butik eller på nätet. Det är en klar fördel att ha sparat kvittot för att kunna styrka värdet för sitt objekt.

Blocket

Blocket Sverige
  • Prissättning
  • Kunder & Utbud
  • Säkerhet
3.7

Blocket är en marknadsplats som definitivt representerar ett av de bästa sätten att sälja smycken. I skrivande stund finns det över 800 aktiva annonser. Som säljare kan du sätta ett pris som du är bekväm med. Du kan även ge prisexempel på liknande objekt ifall du vill argumentera för din prissättning. Det finns emellertid en del regler att ta hänsyn till. Ska du sälja guld, och andra dyrbara ädelmetaller, måste du ha dokumentation för dess äkthet (ofta i form av kvitton). Prismässigt verkar det dock inte finns någon övre gräns. Jag har exempelvis kollat på en kejsarlänk (18k) som ligger ute för 99 000 kr.

En nackdel med blocket är dock att det mesta sker anonymt. Din eventuella köpare kan med andra ord utge sig för att vara någon annan. Dennes intentioner kanske då inte är särskilt ärliga. Ska du sälja något som är relativt dyrt bör du därför vara försiktig. Jag är inte helt bekant med Blockets säkerhetsrutiner. Du bör därför konsultera deras regler för betalningsrutiner ifall du inte känner dig bekväm med att träffa någon du inte känner. I vilket fall måste du kunna legitimera dig för att få annonsera på deras marknadsplats.

Pantbanker

Pantbanker kanske inte är kända för att ge dig det bästa priset. Deras verksamheter har dock utvecklats med åren, främst genom olika e-handelslösningar. Pantbanker är även kända för att genomföra snabba och smidiga affärer. Du kan exempelvis få en snabb värdering av ditt objekt hos Sefina Pantbank. På deras hemsida kan du förutsättningslöst chatta med en av deras medarbetare. Du kan även fylla i deras formulär ifall du har kvitton eller dylikt som styrker värdet. En annan fördel med pantbankerna är möjligheten till att kunna genomföra en säker affär, oavsett om den sker på nätet eller i butik. I de allra flesta fallen får man inte ens besöka en fysisk butik utan att ha ringt på en ringklocka. När man väl kommer in i butiken får man inte heller ha någon direktkontakt med den som arbetar i butiken.

Nackdelen är dock att du förmodligen inte kommer få det bästa priset. Jag anser dock att detta alternativ förtjänar sin plats i den här artikeln med tanke på att du kan göra en affär som både är snabb och säker. Du kan också värdera ditt objekt utan att du på något sätt binder upp dig för en försäljning.

Auktion

Du kan även sälja dina ägodelar på auktion. Det finns många olika alternativ inom den här kategorin. Du kan bland annat söka efter en auktionsfirma som finns på din ort. Detta kan dock ta en del tid i anspråk. Nedan presenterar jag några alternativ på nätet.

Bukowskis

En välrenommerad butik på nätet är Bukowskis. I skrivande stund har de över 100 aktiva budgivningar av smycken på sin webbplats. Du kan göra en värdering på deras hemsida genom att skicka detaljer och bilder på ditt objekt. Du kan även besöka någon av deras fysiska butiker i Malmö, Köpenhamn, Stockholm, Göteborg och Helsingfors. Det ska dock tilläggas att Bukowskis är en fin och anrik handlare. Ditt smycke bör därför ha ett värde om minst 3 000 kronor. Ifall du väljer Bukowskis kommer du behöva betala en försäljningsavgift om 15% av det totala värdet. Slutligen bör det tilläggas att de kan komma att föreslå en fysisk auktion ifall ditt objekt bedöms vara tillräckligt attraktivt.

Tradera

Du är med stor sannolikhet redan medveten om Tradera och deras verksamhet. Det finns en hel del auktioner för guld och smycken på deras plattform (fler än 70 000 i skrivande stund). Prisdiskrepansen är stor mellan alla dessa smycken. Man bör således kunna sälja sitt objekt oavsett vilket värde det har. Min rekommendation är att endast använda Tradera om man har ett objekt som har ett lågt värde. Det kan nämligen vara svårt att få ett högt pris med tanke på deras användarrecensioner. En potentiell köpare kommer kolla på din köp- och säljhistorik på Tradera. Kanske har du redan sålt saker och har goda recensioner. Du kanske dock inte har sålt smycken tidigare. Eventuella köpare kan av den anledningen dra öronen till sig ifall du säljer något för ett högt pris.

I övrigt finns det en hel de andra företag som erbjuder auktioner på nätet. De allra flesta verkar dock vara Pantbanker. Jag har redan gått igenom fördelar och nackdelar med att använda den försäljningskanalen. När du granskar dessa auktionsfirmor bör du kontrollera hur och när du får betalt. En del erbjuder betalning direkt när du skrivit på kontraktet. Det spelar då ingen roll ifall ditt objekt skulle säljas för ett lägre värde.

Sammanfattning

I den här artikeln har jag presentera några av de bästa sätten att sälja smycken. Jag hoppas att du som läst artikeln hittat ett alternativ som passar dig. Ett tips är att utnyttja möjligheten till gratis värdering av ditt objekt. Jag har länkat till ett antal olika alternativ i artikeln. Det finns dock fler marknadsplatser att utforska. Har du ett objekt som är värt, låt oss säga mer än 2 000 till 3 000 kronor, bör du värdera det på olika marknadsplatser. Du kommer då få en bättre uppfattning om det slutgiltiga priset.

I övrigt bör du kolla på de dolda avgifterna, d.v.s. vad du får betala för att använda en viss marknadsplats. Vissa företag tar en fast avgift medan andra låter dig betala en procent av försäljningsbeloppet. I vissa fall, främst för auktioner, tillkommer det även en administrationsavgift.

Ett annat tips är att kontrollera ditt smycke med noggrannhet. Ditt objekt kanske innehåller stenar eller annat som kan ha ett visst värde. Tyvärr kanske inte alla återförsäljare väljer att berätta detta för dig. Risken för detta minskar dock ifall du låter värdera objektet på flera ställen. Kan du göra värderingar på nätet behöver du inte lägga särskilt mycket tid på detta.

Kommentera