Allergivänliga smycken (titan och medicinskt plast)

Allergivänliga smycken

Titan

Titan är ett populärt material att använda för ringar och örhängen. Guldfynd är en av de återförsäljare som säljer smycken i titan. Deras varumärke Schalin erbjuder dessutom gravyr på de flesta ringarna. Prisintervallet inom den här kategorin ligger mellan 149 och 1600 kronor.

Titan och dess egenskaper har gjort sig känt som ett hudvänligt materialval. Det kan jämföras med stål, även om det väger hälften så lite. Titan är också känt för att vara väldigt robust. En nackdel med detta är dock att materialet är svårarbetat, något som driver upp priserna en aningen för exempelvis ringar. Det är vidare vanligt att man pryder slutprodukten med exempelvis stenar/ädelmetaller eller andra designval. Som konsument får man dock vara försiktig med valet av stenar. Många tillverkare hävdar att dessa stenar inte kommer i kontakt med huden, och att deras produkter således kan användas av personer med känslig hud. Är man extra känslig bör man dock inte ta några risker. Det är ofta säkrare att köpa renodlade smycken utan tillval. För att vara helt säker bör man konsultera sin läkare.

Medicinskt plast

Allergivänliga smycken i plast finns bland annat på Apoteket. Ett av deras varumärken är Blomdahl. De erbjuder även produkter i titan, som jag tidigare skrivit om. I deras utbud finns det inget material som består av nickel. Produkterna har vidare gå igenom en kvalitetsanalys. I den analysen bestämmer man huruvida en specifik produkt är tillräckligt hudvänlig för att säljas av Apoteket.

Utvecklingen av örhängen i plast började för ett tjugotal år sedan. Utvecklarna av örhängena hade sett riskfaktorer i känsligheten för nickel och risken att bli smittad av en blodsjukdom vi håltagningen. Känsligheten för nickel och risken för exempelvis HIV var således två av de första utgångspunkterna. Tilläggas bör dock att den sistnämnda orsaken, risken för att bli smittad av HIV, inte är lika aktuell idag. Vi vet idag betydligt mer om hur man blir smittad av den sjukdomen. Det är dessutom kutym att man endast ska ta hål i öronen i en steril miljö med professionella yrkesutövare.

Kirurgiskt stål

Produkter av kirurgiskt stål har börjat bli mer och mer populärt. Ordet betyder, enkelt förklarat, att det är en typ av stål som inte rostar. Det finns en hel del olika återförsäljare som erbjuder smycken inom den här kategorin. Glitter är ett exempel på en e-handelsbutik som har en del produkter i sitt utbud.

Det bör dock tilläggas att man ofta föredrar att använda titan framför medicinskt stål. Exempelvis uppger en rad olika källor att stålet inte avger någon nickel. Samtidigt är det vanligt att man inte erbjuder det här materialvalet till den som är allergisk. En annan negativ faktor är att materialet tenderar att bli väldigt kallt i vissa klimat. Dess fördelar är i sin tur relaterade till dess billiga pris samt kvalitet. Ett örhänge kan exempelvis aldrig förlora färgen. Blir det missfärgat kan med enkelhet göra rent det. Som jag redan nämnt kan det inte heller rosta, vilket givetvis är en grundläggande förutsättning för en konsument som exempelvis köper ett örhänge.

Varför får man nickeallergi?

Att vara överkänslig mot nickel är väldigt vanligt. Man får huvudsakligen endast problem med huden när man kommer i direktkontakt med något som innehåller nickel. Den som är känslig mot nickel märker då snabbt av symptom, som vanligtvis innefattar röd irriterad hud eller blåsor. En del får även symptom som liknar nässelutslag. Ignorerar man sina symptom riskerar man att få torr hud. Detta kan sedan resultera i att man får sprickor. I övrigt brukar inte symptomen vara särskilt farliga. Det är inte heller något som smittar. Att utveckla en känslighet mot nickel tar oftast lång tid. Man ska således inte bli förvånad om man helt plötsligt märker att man får symptom av ett smycke man haft i flera år. Symptomen är dessvärre permanenta, vilket gör att man även får byta material i det man använder.

Eksem

Det finns studier som visar att överkänsligheten också kan övergå i handeksem. Även dessa problem kan bli permanenta. Man pratar ofta om specifika yrken där man är inom riskzonen för att utveckla eksem. Exempel på dessa yrken är frisör och inom lokalvård. Detta beror främst på de starka kemikalier man ofta använder inom dessa yrken.

Metall

Mycket av det vi använder på en daglig basis innehåller metall. En felaktig uppfattning är att de som har utvecklat känslighet även måste undvika metall. Det är visserligen sant att man ska undvika sånt som kommer i direktkontakt med huden, som exempelvis örhängen. Man behöver dock inte vara rädd för att använda det som exempelvis finns i ett kök. En gaffel är ofta gjord av rostfritt stål. Nickelnivån i det materialet sitter ofta så hårt inne i stålet att man inte behöver vara orolig för att få en reaktion.

Det finns dock anledning till att vara försiktig med andra materialval. Exempelvis innehåller kedjor till kläderna ofta nickel som inte är hårt bundet. Detsamma kan gälla vissa handtag och delar till glasögon. Det ska även finnas tillräckliga mängder i en del smink, vilket gör att man bör läsa innehållsförteckningen för dessa produkter. Slutligen bör det nämnas att en del källor även menar att man ska undvika att ta hål i öronen. Många verktyg man använder för att ta hål i öronen ska nämligen innehålla nickel. Detta kan givetvis vara ett problem för den som vill ta fler hål i öronen. Det finns säkert andra tillvägagångssätt, även om det är viktigt att ha i åtanke att det kan finns en liten risk.

Hur kan man lindra symptomen?

Ofta använder man sig av hudvänliga krämer som hjälper kroppen att bygga upp ett skydd. Man kan rådgöra med sin läkare, eller legitimerad personal på apoteket, för att hitta rätt salva. En del av de produkter man kan komma att behöva kräver inget recept. Får man inte bukt med sina problem, trots korrekt salva, bör man definitivt konsultera med en läkare. Ibland kan det vara så att man får prova sig fram mellan olika salvor. För eller senare brukar man hitta en produkt som hjälper mot besvären.

Sammanfattning

Den här artikeln har listat ett antal allergivänliga smycken, samt råd för att få bukt med sina allergier. Har du fått problem bör du dock alltid kontakta en läkare.

Kommentera